Praktijk Herentals 014/51.88.08
Praktijk Vorselaar 014/51.88.08

Katten

Informatie over katten

  • Sterilisatie poes
  • Castratie kater

Sterilisatie poes

Als u geen nestje wil raden wij sterk aan om u poes te laten steriliseren omdat dit een bescherming geeft tegen verschillende ziektes zoals melkkliertumoren, baarmoederontsteking en fibroadenomatose. Fibroadenomatose is een goedaardige aandoening van de melkklieren waarbij deze sterk gezwollen zijn. Meestal zijn de poezen hier niet ziek van maar toch kan het probleem best aangepakt worden. Dit kan door te steriliseren en dan zullen de zwellingen binnen de twee weken verdwijnen. Een intacte poes heeft zeven maal meer kans op melkkliertumoren en bij de poes zijn deze meestal kwaadaardig.

In tegenstelling tot bij de hond zijn er geen nadelen aan het steriliseren verbonden. Urine-incontinentie word bij de poes niet gezien.

Het beste is om de poes op een leeftijd van zes maanden te laten steriliseren voor de eerste krolsheid omdat de kans op melkkliertumoren dan sterk daalt. De poes word ’s morgens gebracht en moet nuchter zijn. Ze mag dus geen eten meer hebben van de dag voordien vanaf 20.00 uur ’s avonds, drinken mag tot ’s morgens. Uw poes krijgt een prikje in de spier waardoor ze gaat slapen en 20 minuten later kan ze naar de operatietafel gebracht worden. Er wordt een kleine snede gemaakt in de middenlijn van de buik. Bij poezen jonger dan een jaar worden alleen de eierstokken verwijderd, bij oudere poezen word gans de baarmoeder verwijderd en zal de snede ook iets groter zijn. De wonde word onderhuids gehecht zodat u achteraf niet meer hoeft terug te komen om de draadjes te laten verwijderen. U kan de poes ’s avonds al komen halen en ze krijgt nog voor enkele dagen pijnstillers mee.

De krolsheid kan ook medicinaal met progestagenen tegengegaan worden maar dit is zoals bij de hond alleen maar goed voor fokdieren voor een tijdelijk uitstel. Progestagenen stimuleren namelijk de ontwikkeling van suikerziekte, melkkliertumoren, baarmoederontsteking, obesitas en fibroadenomatose.

Castratie kater

In tegenstelling tot bij de poes is de castratie niet nodig voor de gezondheid van de kater. Katers worden meestal gecastreerd om hyperseksueel gedrag en om een nestje te voorkomen.

We sommen even de gedragsproblemen voor u op die met castreren verholpen kunnen worden:

  • Sproeien
  • Agressie
  • Weglopen

Opgepast: Er is geen 100% garantie dat deze gedragsproblemen met castreren opgelost gaan zijn. In de meerderheid van de gevallen zal het wel helpen.

Een kater kan al van een leeftijd van zes maanden gecastreerd worden. Als u zeker geen nestje wil dan raden we zeker aan om de kater dan al te laten castreren omdat hij dan al geslachtrijp kan zijn. De kater word ’s morgens gebracht en moet dan nuchter zijn. Hij mag dus niets meer eten van de dag voordien vanaf 20.00 uur ’s avonds, drinken mag nog tot ’s morgens. Hij zal een prikje in de spier krijgen waardoor hij gaat slapen en 20 min later word hij naar de operatiekamer gebracht. Er word in de beide balzakjes een snede gemaakt waarlangs de testikels worden verwijderd. Bij een kater hoeft de wonde niet gehecht te worden. De kater kan ’s avonds al gehaald worden en zal nog voor enkele dagen pijnstillers mee naar huis krijgen.

Terug naar Diereninfo