Katten

Informatie over katten

  • Sterilisatie poes
  • Castratie kater

Sterilisatie poes

Als u geen nestje wilt, raden wij sterk aan om u poes te laten steriliseren omdat dit een bescherming geeft tegen verschillende ziektes zoals melkkliertumoren, baarmoederontsteking en fibroadenomatose. Een intacte poes heeft zeven maal meer kans op melkkliertumoren en bij de poes zijn deze meestal kwaadaardig.

In tegenstelling tot bij de hond zijn er geen nadelen aan het steriliseren verbonden. Urine-incontinentie word bij de poes niet gezien.

Het beste is om de poes op een leeftijd van zes maanden te laten steriliseren voor de eerste krolsheid omdat de kans op melkkliertumoren dan sterk daalt. De poes word ’s morgens gebracht en moet nuchter zijn. Ze mag dus geen eten meer hebben van de dag voordien vanaf 20.00 uur ’s avonds, drinken mag tot ’s morgens. U kan de poes ’s avonds al komen halen en ze krijgt nog voor enkele dagen pijnstillers mee.

Castratie kater

In tegenstelling tot bij de poes is de castratie niet nodig voor de gezondheid van de kater. Katers worden meestal gecastreerd vanwege gedragsproblemen en om een nestje te voorkomen.

Gedragsproblemen waarvoor castratie een oplossing kan bieden zijn: sproeien, agressie en hij zal dichter bij huis blijven. Let wel: Er is geen 100% garantie dat dit gedrag na castratie opgelost gaan zijn. In de grote meerderheid van de gevallen zal het wel helpen.

Een kater kan al van een leeftijd van zes maanden gecastreerd worden. Als u zeker geen nestje wil dan raden we zeker aan om de kater dan al te laten castreren omdat hij vanaf dan al geslachtrijp kan zijn.

Uw kater wordt ’s morgens naar de praktijk gebracht en moet dan nuchter zijn. Hij mag dus niets meer eten van de dag voordien vanaf 20.00 uur ’s avonds, drinken mag nog tot ’s morgens. En ’s avonds kan hij al terug naar huis.

 

Terug naar Diereninfo