Praktijk Herentals 014/51.88.08
Praktijk Vorselaar 014/51.88.08

Honden

Informatie over honden

 • Sterilisatie teef
 • Castratie reu

Sterilisatie teef

Als u geen nestje wilt, raden wij u sterk aan om uw teef te laten steriliseren omdat het een beschermend effect heeft voor verschillende ziektes.

We zetten de voordelen van het steriliseren even voor u op een rijtje:

 • Minder kans op suikerziekte
 • Geen baarmoederontstekingen
 • Geen baarmoederkanker
 • Veel minder kans op melkkliertumoren
 • Nooit meer loops of schijndracht

Er zijn ook enkele nadelen aan verbonden maar deze wegen zeker niet op tegen de voordelen. Ten eerste hebben gesteriliseerde teven een verhoogd risico op obesitas. Daarom moet u na de sterilisatie extra letten op het gewicht van uw dier.

Teefjes kunnen weken tot jaren na de sterilisatie ook enkele druppels urine verliezen. Dit kan gebeuren omdat de sluitspier van de blaas niet meer zo goed functioneert wanneer deze niet meer onder de invloed van hormonen staat. Dit probleem komt zeer weinig voor en als het voorkomt kan het perfect medicinaal behandeld worden.

Wij raden aan om uw teef op een leeftijd van zes maanden te laten steriliseren. Wanneer men de teef voor de eerste loopsheid steriliseert, is de kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren op latere leeftijd 0,05%. Na de eerste loopsheid 8%, na de tweede loopsheid 26%.

Teven die gesteriliseerd worden moeten nuchter zijn wanneer ze ’s morgens naar de kliniek worden gebracht. Dat wil zeggen dat ze van de dag ervoor niets meer mag eten vanaf 20.00 uur, drinken mag nog tot ’s ochtends. Er word een kleine snede gemaakt in de middenlijn van de buik. Bij jonge teven worden enkel de eierstokken verwijderd, is de teef ouder dan één jaar dan word gans de baarmoeder verwijderd en zal de snede ook iets groter zijn. ’s Avonds mag u uw teef al komen halen en krijgt ze nog voor enkele dagen pijnstillers mee.

U kan de loopsheid ook medicinaal tegengaan. Dit kan namelijk met de prikpil die progestagenen bevat. Wij raden de prikpil sterk af omdat dit het ontwikkelen van suikerziekte, schijndracht, baarmoederontsteking en melkkliertumoren stimuleert. Dit zal na een tijdje ook duurder uitkomen dan het laten steriliseren van uw teef. Het is dus het beste om de prikpil enkel te gebruiken voor fokdieren voor tijdelijk uitstel.

Castratie reu

De meeste reuen worden gecastreerd omwille van gedragsproblemen en om ongewenste nestjes te voorkomen. Dit in tegenstelling tot bij de teef waarbij steriliseren echt gunstig is voor haar gezondheid. Wij raden wel sterk aan om bij de volgende aandoeningen uw reu te laten castreren omdat al deze problemen hiermee goed verholpen kunnen worden:

 • Als er maar één of geen enkele testikel afgedaald is, dus als er nog een testikel aanwezig is in de lies of in de buikholte. In dit geval is er een verhoogd risico op testistumoren
 • Prostaatproblemen. Alleen bij een kwaadaardige tumor van de prostaat heeft castreren geen zin
 • Torsie van de zaadstreng
 • Testistumor
 • Goedaardige gezwellen die zich rond de anus bevinden
 • Voorhuidontsteking

Niet alle gedragsproblemen kunnen met castreren opgelost worden. Wij sommen even de gedragsproblemen voor u op die eventueel verholpen kunnen worden met castreren:

 • Agressie (vooral tegenover andere reuen)
 • Weglopen (vooral als er loopse teven aanwezig zijn)
 • Territorium markeren
 • Veel blaffen
 • Bespringen/berijden van mensen, dieren en objecten

Opgepast: Ook bij deze gedragsproblemen is er geen 100% garantie dat ze gaan verdwijnen. Men moet een onderscheid maken tussen aangeleerd gedrag en gedrag dat hormonaal bepaald is. Na castratie gaan 90% van de reuen minder weglopen, is er in 60% van de gevallen minder agressie tussen reuen. Rijgedrag en dekbewegingen kunnen pas na maanden/jaren dalen omdat dit aangeleerd gedrag is en dus niet volledig hormonaal bepaald word.

Na de castratie bevinden er zich nog zaadcellen in de zaadleiders waardoor uw reu nog drie weken na de operatie vruchtbaar kan zijn.

Een reu kan al gecastreerd worden op een leeftijd van zes maanden. De reu wordt ’s morgens gebracht en moet dan nuchter zijn. Dit wil zeggen dat uw hond niets meer mag eten van de dag voordien vanaf 20.00 uur, drinken mag tot ’s morgens. De reu krijgt in u bijzijn een prik waardoor die wat rustiger word, daarna nemen we hem mee naar de operatietafel waar hij volledig onder narcose wordt gebracht. Er word een kleine snede gemaakt net voor het balzakje waarlangs de beide testikels verwijderd worden. De wonde word onderhuids gehecht zodat de draadjes niet meer verwijderd moeten worden. U kan uw hond ’s avonds al komen halen en krijgt nog voor enkele dagen pijnstillers mee.

Uit ervaring weten wij dat de meeste reuen aan de wonde gaan likken waardoor de wonde geïrriteerd kan raken. Uw hond zal dan ook een hondenkraag mee naar huis krijgen die hij nog voor vijf dagen moet dragen om deze complicatie te voorkomen.

Wanneer u aan tijdelijke anticonceptie wil doen dan kan dit met een implantaat. Deze word ingebracht zoals een chip tussen de schouderbladen en vanuit deze implantaat worden geleidelijk aan hormonen vrijgesteld. Deze hormonen gaan eerst voor een stijgende productie van testosteron zorgen waardoor er nog een verhoogd libido voor enkele dagen kan voorkomen. Daarna zorgt deze implantaat voor een permanente daling van testosteron en zal uw reu onvruchtbaar worden.

Opgepast: De reu is hierbij pas na zes weken onvruchtbaar en werkt ongeveer zes maanden. Als zo’n implantaat uitgewerkt is dan is u reu terug volledig vruchtbaar en kan hij terug gebruikt worden voor de dekking. Deze implantaten worden ook vaak gebruikt om na te gaan of castreren zou kunnen helpen voor bepaalde gedragsproblemen. Wanneer het gedragsprobleem mindert kan u daarna uw reu laten castreren.

Terug naar Diereninfo