Honden

Informatie over honden

  • Sterilisatie teef
  • Castratie reu

Sterilisatie teef

Als u geen nestje wilt, raden wij u sterk aan om uw teef te laten steriliseren omdat het een beschermend effect heeft voor verschillende ziektes.

We zetten de voordelen van het steriliseren even voor u op een rijtje:

  • Minder kans op suikerziekte
  • Geen baarmoederontstekingen
  • Geen baarmoederkanker
  • Veel minder kans op melkkliertumoren
  • Nooit meer loops of schijndracht

Er zijn ook enkele nadelen aan verbonden maar deze wegen zeker niet op tegen de voordelen. Ten eerste hebben gesteriliseerde teven een verhoogd risico op obesitas. Daarom let u na de sterilisatie best extra letten op het gewicht van uw dier en gaat u aangepaste voeding en/of de juiste hoeveelheden geven.

Teefjes kunnen weken tot jaren na de sterilisatie ook incontinent worden. Dit kan gebeuren omdat de sluitspier van de blaas niet meer zo goed functioneert wanneer deze niet meer onder de invloed van hormonen staat. Dit probleem komt zeer weinig voor en als het voorkomt kan het perfect medicinaal behandeld worden.

Ideaal wordt een teef gesteriliseerd vanaf één jaar bij de kleinere rassen en vanaf anderhalf jaar bij de grotere rassen. Dit zorgt ervoor dat ze volledig volgroeid gaat zijn. En op lange termijn heeft dit ook voordelen voor haar gezondheid. Zo weten we dat bijvoorbeeld het gedrag, gewrichten, gewicht, huid hier voordelen van ondervinden. Bij probleem gedrag kan al gesteriliseerd worden vanaf een leeftijd van zes maanden.

De laatste jaren gebeurt er steeds meer en meer onderzoek wat nu juist het ideale tijdstip is voor sterilisatie. De meeste recente ontwikkelingen hierin raden ons aan om te steriliseren vanaf eenjarige leeftijd. Maar we moeten hierbij wel rekening houden met het ras, geslacht, rasgebonden problemen, vacht en de wensen van de eigenaar. Daarom gaan we steeds met u het optimale tijdstip voor uw hond bepalen.

Teven die gesteriliseerd worden moeten nuchter zijn wanneer ze ’s morgens naar de kliniek worden gebracht. Dat wil zeggen dat ze van de dag ervoor niets meer mag eten vanaf 20.00 uur, drinken mag nog tot ’s ochtends. Als ze goed wakker is, bellen we u op en kan u haar weer op komen halen op een afgesproken tijdstip. Meestal is dit al na enkele uren.

 

Castratie reu

De meeste reuen worden gecastreerd omwille van gedragsproblemen en om ongewenste nestjes te voorkomen. Dit in tegenstelling tot bij de teef waarbij steriliseren echt gunstig is voor haar gezondheid. Wij raden wel sterk aan om bij de volgende aandoeningen uw hond te laten castreren omdat al deze problemen hiermee goed verholpen kunnen worden:

Als er maar één of geen enkele testikel afgedaald is, dus als er nog een testikel aanwezig is in de lies of in de buikholte. We spreken dan van cryptorchidie. In dit geval is er een verhoogd risico op testistumoren. Bovendien mag er dan niet meer gefokt worden met deze honden aangezien deze aandoening erfelijk is.

Castratie kan noodzakelijk zijn bij hormonaal geïnduceerde ziekten. Zo zal castratie aangeraden worden bij de meeste prostaatproblemen, aandoeningen van de testis zelf, gezwellen van de anaal regio, voorhuidontsteking.

Niet alle gedragsproblemen kunnen met castreren opgelost worden. Zeker bij problemen in een roedel kan castratie dominantie problemen juist verergeren. Wij raden daarom bij zulke problemen eerst een gedragsconsult bij de gedragsdeskundige aan. Dit kan doorgaan op de praktijk.

Gedragsproblemen waarbij castratie kan helpen: agressie, markeergedrag van het territorium, weglopen (bij loopse teven in de regio), bespringen/rijden van mensen, dieren en objecten.

Opgepast: Ook bij deze gedragsproblemen is er geen 100% garantie dat ze gaan verdwijnen. Men moet een onderscheid maken tussen aangeleerd gedrag en gedrag dat hormonaal bepaald is. Na castratie gaan 90% van de reuen minder weglopen, is er in 60% van de gevallen minder agressie tussen reuen. Rijgedrag en dekbewegingen kunnen pas na maanden/jaren dalen omdat dit aangeleerd gedrag is en dus niet volledig hormonaal bepaald word.

Let op! Na de castratie bevinden er zich nog zaadcellen in de zaadleiders waardoor uw reu nog drie weken na de operatie vruchtbaar kan zijn.

Ideaal wordt de reu gecastreerd vanaf één jaar bij de kleinere rassen en vanaf anderhalf jaar bij de groteren rassen. Dit zorgt ervoor dat hij volledig volgroeid gaat zijn. Op lange termijn heeft dit voordelen voor zijn gezondheid. Zo weten we dat bijvoorbeeld het gedrag, gewrichten, gewicht, huid hier voordelen van ondervinden. Bij probleemgedrag kan al gecastreerd worden vanaf een leeftijd van zes maanden.

De laatste jaren gebeurt er steeds meer en meer onderzoek wat nu juist het ideale tijdstip is voor castratie van een reu. De meeste recente ontwikkelingen hierin raden ons aan om te castreren vanaf éénjarige leeftijd. Maar we moeten hierbij wel rekening houden met het ras, geslacht, rasgebonden problemen, vacht en de wensen van de eigenaar. Daarom gaan we steeds met u het optimale tijdstip voor uw hond bepalen.

Uw hond wordt ’s morgens gebracht en moet dan nuchter zijn. Dit wil zeggen dat uw hond niets meer mag eten van de dag voordien vanaf 20.00 uur, drinken mag tot ’s morgens.

Uit ervaring weten wij dat de meeste reuen aan de wonde gaan likken waardoor de wonde geïrriteerd kan raken. Hij zal dan ook een hondenkraag mee naar huis krijgen die hij nog voor tien tot 14 dagen moet dragen om deze complicatie te voorkomen.

Chemische castratie

Wanneer u aan tijdelijke anticonceptie wil doen dan kan dit met een implantaat. Deze wordt ingebracht zoals een chip tussen de schouderbladen en vanuit dit implantaat zullen geleidelijk aan hormonen worden vrijgesteld. Deze hormonen gaan de eerste twee weken voor een stijgende productie van testosteron zorgen waardoor er nog een verhoogd libido kan voorkomen. Daarna zorgt deze implantaat voor een permanente daling van testosteron en zal uw hond onvruchtbaar worden. Deze implantaten zijn beschikbaar voor de periode van zes maanden of één jaar.

Opgepast: De reu is hierbij pas na zes weken onvruchtbaar. Als zo’n implantaat uitgewerkt is dan is hij terug volledig vruchtbaar en kan hij terug gebruikt worden voor de dekking. Deze implantaten worden ook vaak gebruikt om na te gaan of castreren zou kunnen helpen voor bepaalde gedragsproblemen. Wanneer het gedragsprobleem mindert kan u daarna uw hond laten castreren.

Terug naar Diereninfo