Tandheelkunde

Een gezond gebit

Voorkomen is beter dan genezen, begin tijdig met een goede tandverzorging 

Net als de mens hebben honden en katten een melkgebit en een definitief gebit. Het melkgebit wisselt op de leeftijd van drie tot vier maanden. De tandwisseling is voltooid als kitten of pup zes tot zeven maanden oud is. Mondproblemen kunnen zich al op jonge leeftijd voordoen. Bij het jonge dier moet gelet worden op de positie van de tanden, eventuele tandbreuken, en een goed verloop van de tandwisseling. Ook diepe bijtwonden of andere beschadigingen van de snuit kunnen het definitieve gebit aantasten. Tanden die op een foute plaats staan, kunnen pijn veroorzaken. In bepaalde gevallen kan een verkeerde stand van tanden de kaakgroei belemmeren. Ook bij de tandwisseling kan het fout gaan. Een melktand kan blijven staan, zelfs wanneer de volwassen tand al doorgekomen is. Wij zullen dus steeds het gebit van uw pup of kitten nakijken want op tijd ingrijpen kan veel problemen voorkomen.

Inspectie van het gebit hoort bij de jaarlijkse controle bij de dierenarts

De meeste oudere huisdieren hebben mondproblemen, voornamelijk veroorzaakt door ophoping van tandplak.  Een erg ontstoken mond heeft ook zijn weerslag op de algemene gezondheidstoestand van uw huisdier. Bij elke kauwbeweging kunnen kiemen in het bloed dringen en zo hart, lever en nieren beschadigen. 

Tandplakophoping kan enkel voorkomen worden door (dagelijks) op een correcte manier te poetsen met een aangepaste tandenborstel en een voor dieren geschikte tandpasta. Bijkomende hulpmiddelen zijn o.a. kauwbeenderen, kauwlapjes en kauwstimulerende voeding. Onze assistentes geven u hier graag meer info over.

Soms is enkel poesten niet meer voldoende en is een gebitsreiniging door de dierenarts noodzakelijk. Gebitsreiniging gebeurt onder volledige verdoving. Het tandsteen wordt verwijderd en ook de zone onder het tandvlees wordt verzorgd. Na het spoelen en ontsmetten wordt het tandoppervlak gepolijst, zodat het opnieuw glad wordt. Als de mond van uw dier erg aangetast is, kan het nodig zijn dat tanden worden getrokken. Dit is dikwijls pas met zekerheid te zeggen na het uitvoeren van de gebitsreiniging en een grondige inspectie van tanden en tandvlees.

Extra aandacht voor konijnen en knaagdieren

Tandproblemen komen vaak voor bij konijnen en knaagdieren. Deze diertjes geven weinig of zeer subtiele signalen als ze zich niet goed voelen. Kijk dus regelmatig de snijtanden na i.v.m. abnormale vorm en/of lengte en laat ze bijslijpen indien nodig. Probeer nooit zelf aan de tanden te knippen! Dat is zeer pijnlijk en kan leiden tot tandfracturen en abcessen. De kiezen van een konijn of cavia zijn door de structuur van de mond zeer moeilijk te beoordelen bij een wakker dier. Een combinatie van een radiografie van de schedel en een grondige inspectie met behulp van verschillende mondsperders en een narcose is meestal de enige manier om een volledig beeld te krijgen van de toestand van de kiezen.

Terug naar Behandelingsmogelijkheden